Istoric

U.F.S. "ATLAS" functioneaza din punct de vedere legal in urma Hotararii Judecatoresti nr 137/25-11-1999, figurand in Registrul Special al Tribunalului Prahova la pozitia 22 /22-03-2000. Statutul si conducerea au fost votate la Congresul de Constituire al Uniunii din 14-15 iunie 2000 ce a avut loc la Cap Aurora;
La congres au participat reprezentantii F.S.L.I. Petrom, F.S. Gaz - Romania, F.S. Termoelectrica, F.S. Hidroenergetica.

Constituire
Afiliere Internationala

Din iunie 2003, U.F.S. "ATLAS" a devenit membru a EMCEF - cea mai solida organizatie sindicala din cadrul Uniunii Europene iar prin fuziunea EMCEF cu ETUF-TCL si EMF am devenit membrii ai noii Federatii Industriale Europene - IndustriALL.

In perioada 2000 - 2004, la U.F.S. "ATLAS" s-au afiliat urmatoarele federatii: F.S. "Telecomunicatii", F.S. "Lazar Edeleanu" , F.S. "Radiocomunicatii" , Federatia " Uniunea pentru Educatie si Democratie", Federatia Sindicatelor Jurnalistilor si Tipografilor din Romania , F.S . "Energia Mileniului III" (transformata in F.S. "Univers"), "Liga Avocatilor" (afiliata pana in 2008).
In urmatorii ani s-a aprobat afilierea la U.F.S. "ATLAS" cu drepturi depline a: Federatiei Sindicatelor din Servicii Publice, Sindicatului National al Functionarilor Publici, Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Hidroelectrica "Hidrosind", Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou si Aviatie, Federatiei Sindicale Energie-Mine Oltenia si a Federatiei Sindicale din Administratia Publica.